6 Aralık 2016 Salı

ŞİİRDE GELİŞİMCİLİK MANİFESTOSU

GELİŞİMCİLİK MANİFESTOSU – Ulaş NİKBAY – Narin AKTAŞ – 01/12/2016

     Bizler oyuk bir gövdenin içerisine hapsolan ruhumuzu bulutlara çıkarmak özlemi ile elini şiire bulamış, kafası değişik, kafası özel, kafası kafatasından taşarak yüreği güzel insanlara ulaşan, şiirde yeni bir çağın - Çığlık ve Uyanış Çağı- kapılarını aralayan yaratıcı, özgün ve idealist yapılı bir topluluğuz.
      Amacımız günümüz şiirini; şiirden anlamayan, şiir nedir bilmeyen, yozlaşmış, köhne düşüncelere hapsolmuş tüm popülasyonlardan ve bu popülasyona ayak uydurmuş tüm sistem şairlerinin elinden kurtararak şiire layık olduğu değeri yeniden vermek, şiir dilinin etkin, doğru ve güncel kullanılmasına katkı sağlamaktır. Yaşama açılan penceresini şiir olarak gören, şiire tutkuyla bağlı, şiirini geliştirmek isteyen, öğrenmeye ve eleştiriye açık olan herkese seslenmek istiyoruz.
     Kimsenin kimseyi okumadığı, kimsenin kimin ne yazdığı ile ilgilenmediği bir şiir ortamı içinde, hiç kimse geleceğe ulaşacak eserler bırakamaz. Yüreğinde ufak da olsa bir heves barındıran herkes şiir yazmaya soyunuyor ve şiir nedir bilmeden sadece hissiyatını meşgul eden duyguları olduğu gibi kalemine aktarıyor. Bizler -yani yazmaya gönül verenler- okumayarak, eleştirmeyerek, internet ortamında takipleşerek ve beğeni sayılarımızla çok güzel yazdığımızı iddia ile kendimizi tatmin ederek kendi ellerimizle şiirin yozlaşmasına ve belki de giderek yok olmasına neden oluyoruz. Herkes yazmak istiyor fakat kimse okumak istemiyor. Tam da bu noktada şimdiye değin anlatmak istediklerimiz çok yoğun bir derinlik kazanıyor ve bizi bir kum tanesi kadar küçültüyor. Önümüzde taşlar var fakat biz denize atlamak istiyoruz. Önce o taşları temizleyelim, emek verelim ve öylece yüzmeye çalışalım.
      Yetersiz de olsa içinde şiir yazma tutkusu olan insanlar aşağılandı, şiir kitlelerden yalıtıldı ve bir entellektüel oyuncağı haline getirildi. Ama artık bu devir bitti. Çığlık ve Uyanış Çağı, "Şiir Dilimi Geliştiriyorum" ile başlıyor. Herkesin birbirinin şiirini okuyarak eğitici, bilgilendirici ve geliştirici temaslarda bulunacağı ayrıcalıklı bir ortam yaratıyoruz. Bir akademik program gibi hazırladığımız konu içerikleriyle yazdığımız şiirleri hep birlikte geliştireceğiz. Başlangıçta çok zor olabilir, su soğuk gelebilir fakat yüzdükçe derinlere, en derinlere ulaşacağız. Bu nedenle asla vazgeçmeden yazın, her zamankinden daha çok yazın ve bizimle birlikte yazın. Yüreğini şiire kocaman açan tüm tutkunları aramızda görmekten mutluluk duyacağız. Öyle bir çoğalmalıyız ki dağlar, bulutlar dize olmak için dize durmalı.
     Şiiri pasivize eden tüm söylemlere karşın yola çıkıyoruz... Bize ütopyadır diye sunulup böyle benimsetileni, yaşamlarımıza tohum tohum ekeceğiz.. Günü gelince, şiirden gelen yine şiire dönecektir. Kalbimize ektiğimiz güzel tohumları hep birlikte yeşerteceğimiz aydınlık günlere inanıyoruz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder